Thursday, January 10, 2019

The best way untuk berjaya

The best way untuk berjaya, tenang, happy, always positive dan dapat miliki rezeki yang melimpah dalam hidup adalah dengan menarik kejayaan.

Biarkan segala impian yang kejar kita. Jadikan diri kita ni magnet rezeki. Soalnya, gi mana caranya?

Ubah cara fikir kita tentang kehidupan.

Misalnya, ce fikir apakah pandangan kita terhadap orang yang berjaya access potensi rezeki yang luas.

Jika kita fikir orang kaya itu jahat, penindas, penipu, duit itu punca segala kejahatan dan sebagainya, maka jangan tanya kenapa kita tak kaya. Sebab kita silap letak persepsi.

If dilihat betul-betul, kes-kes mencuri bukannya dibuat oleh orang kaya yang cukup duit. Tetapi lebih kepada orang yang tak cukup rezeki duit.

Let say kita senaraikan apakah pandangan kita terhadap orang kaya, yang miliki potensi rezeki yang luar biasa.

#1 - Rasa tenang tanpa perlu fikir atau risau ada duit untuk esok hari ke tak.
#2 - Boleh bersedekah setiap hari.
#3 - Dapat bayar zakat dan beribadat dengan mudah. Nak pergi haji dan umrah pun takde masalah.

#4 - Hidup bebas hutang.
#5 - Mampu melancong ke mana-mana saja.
#6 - Dapat berkongsi rezeki dengan family. Give the best kat parents.

Wah, lagi fikir kaya gini, enak bangat. Insya Allah, sooner or sooner kita pun jadi begitu. Aamiin ya Mujib.

Ni ada satu tips yang I dapat dari buku Law Of Universal Attraction yang mana kita boleh praktikkan sama...

Setiap pagi sebelum keluar jemput rezeki, pejam mata sebentar dan niat supaya sentiasa berfikiran positif dan berwajah ceria.

Elakkan terlalu membebani jiwamu dengan semua kesedihan hati.

Hiburkan dirimu dengan hal-hal yang ringan dan membahagiakan kerana apabila hati terus dipaksa memikul beban-beban yang berat, ia menjadi buta.

Kredit - fb page Hajar Abdullah

JANGAN PERNAH BERHENTI BERHARAP

Walau sebesar apa pun masalah kita, walau seteruk mana pun hidup kita sekarang, jangan berhenti berharap. Saat kita berhenti berharap, saat itu kita sudah mati sebelum mati.

Ingat, kita hamba pada Allah yang Maha Kuasa. Untuk ubah hidup kita itu, mudah saja bagi Allah. Kalau Dia kehendak, sekelip mata saja kekusutan kita itu Allah boleh ganti dengan ketenangan.

Tinggal lagi, kita sungguh sungguh atau tidak, minta pada Dia? Yakin 100% atau tidak. Itu saja.

Tak ada satu Doa pun yang tak terjawap sebenarnya. Semuanya di jawap. “Berdoalah kepadaKu nescaya Aku perkenankan Doa mu”- Al Ghaafir ayat 60. Itu janji tu. Kalau sudah berdoa, pasti di jawap.

Ini antara Tips supaya Hajat Hajat kita mudah tercapai :

1. FOCUS:

Kosongkan minda, hanya focus 100% pada hajat kita sahaja. Kadang2, kita ni berdoa, tapi otak kita kusut, banyak sangat scroll fb. Attention kita merata2 pergi nya.

Cuba bertenang, kosongkan minda. FOCUS. Bila dah betul2 Focus hanya pada hajat kita. Itu mudah termakbul.

2. WAKTU MALAM:

Antara waktu makbul doa ialah waktu malam, time semua orang tidur. Scientifically, waktu tu, gelombang otak kita pada Alpha. Kita mudah materialise kan apa yang dalam otak kita.

Waktu malam itu sebenarnya sangat powerful, sebab kita tak ada Distraction. Tolak phone jauh2, jangan Distract. Spend masa dengan Allah saja.

3. SEDEKAH:

Sedekah ni, dia macam BOOSTER. Kadang sebab dosa kita banyak, karat2 hati kita ni banyak. Kena banyakkan sedekah. InsyaAllah doa tu cepat makbul.

Kalau nak bagus lagi, bagi sendiri sedekah tu pada orang susah, jangan transfer je. Dia ada lebih Feels sikit. Saya pun kadang2 serabut, saya cari orang susah juga. Bagi duit, dan cakap, tolong doakan saya ye.

4. EMOSI:

Jangan hanya doa dibibir, tapi doa pakai Hati. WAJIB ada EMOSI dalam doa. Biar bergetar hati tu. baru senang makbulnya. Sebab tu Nabi suruh Nangis waktu doa, kalau takleh nangis, buat2 nangis.

Nabi lebih awal faham Law Of Attraction. Anything with Emotion akan jadi Reality. Sebab Emotion itu is Energy In Motion. Sebab tu hati2 kalau tengah marah kita sumpah anak kita macam2, nanti jadi betul pada anak kita. Sebab, Emotion marah itu juga jadi booster pada doa kita (sumpah kita tadi tu).

5. YAKIN:

Akhirnya sekali, jangan ada langsung keraguan yang doa kita akan termakbul. Jangan ragu sikit pun.

Walau nampak mustahil mana pun, jangan berhenti Berharap. YAKIN 100%. InsyaAllah. Its just a matter of time.

Cepat atau lambat saja. Sabar dan tenang.

Moga Segala Hajat Kalian 2019 TERCAPAI.

Kredit :-
Afnan Rosli

Sunday, October 28, 2018

Cemburu

Adakalanya kita merasa cemburu dengan pencapaian, kejayaan, harta & perolehan orang lain. Tanpa DIKAWAL, cemburu itu boleh memakan diri, menghasil dengki, muram, murung & stress berlebihan.

Kawal ia dengan positifkan diri untuk menuruti kejayaannya secara halal ( jika relevan), itu namanya 'ghibtah'

Kawal ia dengan yakini itu rezekinya dan ujian baginya. Tiada siapa boleh halang jika ia juga BAKAL menjadi rezeki kita..justeru, tiada perlu muram, sedih & stress melampau.

Kawal ia dengan rasa kejayaan itu adalah hasil kerja dan jalan berliku lagi berat dia sebelum ini, maka layaklah baginya dan tiadalah kita hadapi cabaran & keletihan sebegitu justeru tiadalah hasil sepertinya.

Kawal ia dengan lihat umurnya, mungkin beza tahun pengalaman dan umur punca seseorang perolehi lebih banyak dari kita yang mungkin masih muda.

Kawal ia dengan melihat rezeki yang telah kita perolehi serta bersyukur, reda serta terus berusaha dan JANGAN fokus kepada apa yang kita tiada..

KAWAL ia dengan yakini kebahagian bukan semestinya sama dari satu orang kepada yang lain, berjaya , kaya dan terkenal sepertinya BELUM tentu bahagia, MAKA BAHAGIAKAN diri kita dengan apa yang ada, itu rezeki paling mahal.

Dr Zaharudin -sumber

Salam pagi Isnin ~_~

Tukar cara kita berdoa


Moga sahabat-sahabat yang membaca beroleh manfaat yang sebanyaknya..

INSYA ALLAH siapa yang betul-betul amalkan, The Power of Doa ini, boleh mengubah hidup kita menjadi yang lebih baik. INSYA ALLAH..

1. Sebelum ini kita selalu berdoa, " Ya ALLAH berikanlah aku kekuatan." Jika kita berdoa begitu, maka ALLAH akan sentiasa UJI untuk test kekuatan kita. Fahamkan?

Jadi doa yang kita boleh betulkan ialah:
.
" Ya ALLAH lapangkan kesulitan apa yang aku hadapi ini, Ya ALLAH keluarkan aku dari kesulitan ini, Ya ALLAH bantulah aku)'.

2. Selain daripada itu, kita sebelum ini mungkin selalu berdoa, "Ya ALLAH berikanlah aku...". Jadi, selepas ini kita tukar sikit doa iaitu,
.
" Ya ALLAH kurniakanlah aku..."
Kerana apa? Jika kita sebut "beri" maka bila-bila masa ALLAH boleh ambil balik. Namun, jika sebut "kurnia" maka ALLAH akan kurniakan kita sesuatu sampai bila-bila INSYA ALLAH.

3. Satu lagi, selalu saya dengar dan nampak orang doa begini, "semoga DIMURAHKAN rezeki". Selepas ini, latihkan baca doa begini,
.
" semoga DILIMPAHKAN rezeki yang berpanjangan dan berkat."
.
Nampakkan 2 perbezaan doa itu? Doa kena betul, sebab setiap doa kita ALLAH dengar dan yakin ALLAH makbulkan doa kita. Jadi dengan doa ini saya nampak betapa pentingnya untuk kita praktikkan dalam kehidupan seharian.

4. Selain itu, selalu kan kita berdoa seperti ini, contonya, “Ya ALLAH, kurniakanlah kami zuriat, anak yang soleh dan solehah.” Dan setiap kali itu jugalah kita akan berasa kecewa, stress bila doa tidak dimakbulkan ALLAH.

Kalau selama ni kita hanya minta pada ALLAH sekadar nikmat sahaja. Kita tak benar-benar ikhlas meminta padaNya supaya diberikan nikmat yang lebih bernilai. Maka hari ini, jom kita tukar cara berdoa seperti ini, contohnya,

' Ya ALLAH, sekiranya dengan mempunyai zuriat dapat mendekatkan aku dengan diriMu maka makbulkan ya ALLAH..

"Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan Engkau lebih memandangku ya Allah, maka kurniakanlah..

Sekiranya dengan mempunyai anak membuatkan ibadahku lebih bertambah dan solatku lebih khusyuk maka izinkanlah nikmat ini Engkau pinjamkan padaku ya ALLAH..

Kerana Engkau sahajalah sebaik-baik perancang dan Engkaulah Rabb Yang Maha Mengetahui atas segala sesuatu yang terbatas bagiku. '
.
Amin Ya Mujib.

Sebabnya, bilamana kita berdoa seperti di atas ini, matlamat dan objektif dalam doa itu bukan terfokus pada nikmat semata, tapi lebih ikhlas kerana hubungan kita pada ALLAH yang memberikan nikmat itu.

5. Selalu juga, bila kita berdoa kita minta macam-macam pada ALLAH.. Hingga kita lupa nak bersyukur atas segala nikmat yg telah ALLAH beri.. Kita lupa nak bersyukur dengan rezeki yang sudah ada di hadapan kita..

Jadinya, bersyukur dulu atas apa yg ALLAH dah beri, maka ALLAH akan tambahkan lagi.. Sebagai contoh,

' Ya ALLAH, aku bersyukur umurku masih panjang lagi pada hari ini, maka Engkau jadikanlah hariku sebagai ibadah kepada Mu. Dan redhalah kepadaku ya ALLAH..'

6. Satu lagi cara berdoa adalah dengan mendoakan orang lain. Kerana bila mendoakan orang lain, seluruh malaikat di arasy akan turut mengaminkan doa kita.. satu contoh,

' Ya ALLAH, sahabatku ini dalam kesulitan dan kesempitan ya ALLAH.. bantu lah dia ya ALLAH, lapangkan kesulitannya.. permudahkan perjalanan hidupnya ya Allah...

P. S - komen untuk masukkan kredit penulis asal 😉

Flaw

Sometimes I need a person come and pujuk me whenever I'm down. But yet, I'm not strong enough to share with others my flaw and my weakness. Sometimes I really want to cry, but the tears don't want to show up themselves until there is a point where even a very small stuff makes me fragile and my legs unable to stand. In that moment, all i can do is going away and sit alone. Take pillows and cry on it while mind keeping throwback all those pain. Cry until feeling very sleepy. Sleep and wake up few hours later with a positive thought. Time will heal everything once again. All is well. Smile =)